A kortárs képzőművészetet éltető galériánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kiállított alkotások művészei mellett a művek szenvedélyes gyűjtőivel is személyes kapcsolatot ápolunk. A képzőművészet, az alkotó és a gyűjtő hármasának találkozási pontjaként jelen lenni rendkívül izgalmas lehetőség. A művészet és a gyűjtőszenvedély egymásra találása önműködő folyamat, nem lehetünk rá befolyással, de nyomon követhetjük, hogy miként lesz az első kép vásárlásából néhány év alatt életforma, szenvedély. Galériánk munkatársai szakértőként természetesen közreműködnek egy-egy gyűjtemény bővítésében, a felkutatásban és a választásban is segítik a velünk kapcsolatban álló gyűjtőket.

A Kiss–Együd házaspár 10 éve látogatja galériánkat. Ez idő alatt 15 kortárs művész mintegy 200 alkotását gyűjtötték össze. A kollekció darabjai szinte kivétel nélkül a Vándorfény Galéria falairól kerültek a siófoki házaspár tulajdonába. A gyűjtemény kialakítását galériánk szakértőkollégája, Kővári Maja segítette és támogatta. A kollekció részekben és egészében is kiemelkedő értéket képvisel. Unikumként emelkedik ki a gyűjteményből a Szász Endre László „Vallone” alkotásait felsorakoztató válogatás. A művész köztudottan lassan elkészülő festményeiből 27-et gyűjtött össze Kiss Tünde és Együd Csaba, az alkotások között ráadásul számos nagyméretű képet is találunk, ami tovább emeli a gyűjtemény értékét.

Együd Csaba életében nem a kortárs képzőművészet az egyetlen szenvedély. A kollekcióban szerényen, de megmutatkozik a művészet szereteténél korábbra datálható vadászszenvedélye is. A vadászatban és a műgyűjtésben sok a közös vonás: a kutatás és a felderítés kihívása, a választás és a rátalálás izgalma, végül a megszerzés öröme egyaránt sajátja mindkét szenvedélynek. A gyűjteményben a vadászat iránti rajongást reprezentálja például Gasztonyi Kálmán néhány alkotása.

A Kiss–Együd házaspár 10 év alatt kialakult gyűjteményében érdemes nyakig merülni. Galériánk hamarosan albumba rendezve mutatja be Kiss Tünde és Együd Csaba kollekcióját.

Bár minden gyűjtemény szubjektív szempontok alapján lesz azzá, ami, egy-egy kollekció alapos megismerése inspirációt jelenthet, mozgatórugója, kezdő lépése lehet egy most még pislákoló szenvedély fellobbanásának.

A Kiss–Együd-kollekció élő gyűjtemény, bővülése, várható alakulása csupa izgalom, szükségszerűen együtt formálódik ugyanis a kortárs művészet és egy-egy alkotói pálya újszerű irányaival.

Maga a gyűjtőtevékenység ugyanakkor mindenkor nemes tevékenység. A Kiss Tündéhez és Együd Csabához hasonló, mecénásként fellépő, szenvedélyes gyűjtők létfontosságú éltetői a kortárs képzőművészetnek.

(borítókép: Szász Endre László “Vallone” – Csillag születik)