„Ezt keresem 15 éve, és itt van…” – mondta őszi szezonnyitó kiállításunk egyik vendége, akit nagyon boldoggá tett, hogy rátalált egy régi vágyálmára.

Több mint tíz éve már, hogy októberben szezonnyitó kiállításunkra invitáljuk régi és új vevőinket. Idén több mint másfélezer alkotás várta a kortárs művészet mellett voksoló közönséget. Szenvedélyes gyűjtőink már-már jobban készülnek hagyományos eseményünkre, mint mi a galériában. Érthető, hiszen a kiállítással végre elérkezik az a pillanat, amikor alkotóink késő tavasztól nyár végéig született munkáit megismerhetik vásárlóink.  A Vándorfény Galéria kiállításain sok ismerőst, barátot üdvözölhetünk minden alkalommal, az őszi újrakezdés alkalmával velünk lenni mindig élmény. Most is gondoskodtunk arról, hogy ez így legyen, a falakra és az állványokra művészet, a pohárba pezsgő, a tányérokba szendvics került, az arcokon pedig mosoly ült.

Ne feledkezzünk meg arról se, hogy őszi szezonnyitó tárlatunkkal jön el az a pillanat is, amikor a Vándorfény Galéria hazánkban egyedülálló katalógusát és új asztali naptárát átadjuk törzsközönségünknek. Mi még mindig hiszünk abba, hogy a papír által közvetített tartalom közelebb hozza a művészetet, mint az elektronikus forma. A kortárs műremekek között lapozgatni épp úgy élmény, mint a sorok között sétálva válogatni.

Már régóta készülünk rá, hogy eláruljuk, hogyan is készülünk fel őszi eseményünkre. Művészeink késő tavasztól egészen nyár végéig alkotnak, készülnek erre a bemutatkozásra, ez nem titok. Időközben sokszor konzultálunk velük, olykor hálásak az objektív kritikai véleményért, máskor csak egy kis inspirációra van szükségük az alkotói holtponton való túljutáshoz. Amikor nem már ismert művészeinkkel ápoljuk a kapcsolatot, akkor művésztáborokat látogatunk, új alkotókat kutatunk fel, kapcsolatokat keresünk, hogy kínálatunk minél szélesebb legyen, és minden igényt kielégíthessen. Miután bekerülnek a galériába az új műalkotások, adminisztrálunk, és közel 2500 műtárgyat zsűrizünk. Fotósunk pedig dolgozni kezd, nagy gonddal reprókat készít az alkotásokról, majd elvégzi annak utómunkáit is. Mindezt több menetben, napokon át teszi. Ezt követi a keretek kiválasztása, sok száz keret között keressük a képhez illőt, az éppen megfelelőt.

Amikor mindezzel megvagyunk, eljön a szezonindító kiállítás előkészítésének, valamint az új katalógus és a naptár megszerkesztésének ideje. Egy hónapon át éjjel és nappal dolgozunk azon, hogy minden művész alkotótevékenysége méltón legye prezentálva kiadványainkban. A naptár stílusához igazítva részletképeket, nagyításokat, gegeket készítünk, bemutatjuk az alkotót, és nagyon ügyelünk a harmónia fenntartására.

Közben persze szaladunk, ügyeket intézünk, sürgetjük művészeinket, néha könyörgünk, máskor csak imádkozunk, hogy minden időben meglegyen.

A 2500 műtárgyból gondos mérlegeléssel választjuk ki azt a 900-1000 alkotást, amelyek a kiállítás anyagát adják. A válogatás elsősorban tematikus rendezést jelent, és igyekszünk harmonikus arányt megteremteni a művészek és munkáik által képviselt stílusirányzatok között.  3-4 kollégánk 10 órán át dolgozik azon, hogy minden alkotás a helyére kerüljön.

Aztán már nincs más hátra, mint várjuk Önt, aki keres a falra valami szépet, valami eredetit, vagy valami ahhoz hasonlót, amelyet még nagymamája  falán szeretett meg, és azóta is keres. Akarhat olyan alkotást is, amelyet modern stílusú irodája tereiben látott, és elbűvölte. Mindegy, hogy művészetszeretete, a képzőművészet iránti érdeklődése a múltat kutatja-e vagy inkább az új szelekkel sodródik szívesen, nálunk biztosan megtalálja azt, amire vágyik.

Szezonnyitó kiállításunk mindig a nagy egymásra találások színtere. Ahogy az első mondatban írtuk:

„Ezt kerestem 15 éve, és itt van…”

Ön mit keres? Jöjjön el hozzánk, nézzen körül! Találjon rá arra, ami megérinti, és vigye magával!